Hanukkah Quiz Results

Hanukkah Quiz Results

QUIZ | RESULTS
'Put on Your Yarmulka, Here Comes Hanukkah!'

 Answers
Q1. What rule were the Jews under during the time of the Hanukkah story?
1. Roman rule
2. Syrian-Greek rule
3. Hasmonean rule
4. Arabian rule

CORRECT ANSWER:
(2) Syrian-Greek rule

Q2. If you played dreidel in Jerusalem, the letters on the dreidel would stand for:
1. Neis Gadol Haya Sham
2. Neis Katan Haya Po
3. Neis Gadol Haya Po
4. Neis Katan Haya Sham

CORRECT ANSWER:
(3) Neis Gadol Haya Po

Q3. The Greek king at the time of the Hanukkah story was:
1. Ahasveros
2. Antiochus
3. Alexander
4. Antigone

CORRECT ANSWER:
(2) Antiochus

Q4. What town was the Maccabbee family from?
1. Tel Aviv
2. Shushan
3. Modi'in
4. Damascus

CORRECT ANSWER:
(3) Modi'in

Q5. How many blessings do we say on the first night of Hanukkah?
1. 1
2. 2
3. 3
4. 4

CORRECT ANSWER:
(3) 3

Q6. In which Hebrew month does Hanukkah fall?
1. Nisan
2. Elul
3. Adar
4. Kislev

CORRECT ANSWER:
(4) Kislev

Q7. True or False: The Book of Maccabees is considered part of Jewish scripture.
1. True
2. False

CORRECT ANSWER:
(2) False

Q8. In which direction are the Hanukkah candles lit?
1. Whatever direction you want
2. Right to left
3. Left to right
4. Whatever way you put the candles in

CORRECT ANSWER:
(3) Left to right

Q9. What does "Maoz Tzur" (a traditional Hanukkah song) literally mean?
1. Holy Oil
2. Rocky Fortress
3. Restored Temple
4. Jelly Donut

CORRECT ANSWER:
(2) Rocky Fortress

Q10. How many sons did Mattitiyahu, the Maccabee father, have?
1. 7
2. 4
3. 5
4. 3

CORRECT ANSWER:
(3) 5

Q11. What is another name for the dreidel?
1. Shemen
2. Sufganiya
3. Latkeh
4. S'vivon

CORRECT ANSWER:
(4) S'vivon

Q12. At least how long must the Hanukkah candles burn for?
1. Until they are completely burned
2. One half hour
3. A full hour
4. 18 minutes

CORRECT ANSWER:
(2) One half hour

Q13. Which type of oil should a hanukkiah be kindled with?
1. Peanut
2. Olive
3. Sesame
4. Cottonseed

CORRECT ANSWER:
(2) Olive

Q14. Gelt means money in which language?
1. Hebrew
2. Aramaic
3. Greek
4. Yiddish

CORRECT ANSWER:
(4) Yiddish

Q15. Which of these Jews is mentioned in Adam Sandler's original Hanukkah song?
1. Ann Landers
2. Henry Kissinger
3. Winona Ryder
4. Steven Spielberg

CORRECT ANSWER:
(1) Ann Landers

 Related articles
  • A Hanukkah Message for Today
  • Hanukkah Sing-Along
  • Overcoming Christmas Envy
  • DiggDeliciousNewsvineRedditStumbleTechnoratiFacebook